βιοκλιματικος σχεδιασμος-εισαγωγη

Τι ειναι ο βιοκλιματικος σχεδιασμος

βιοκλιματικος-σχεδιασμος-κατοικιαςΜε τον όρο βιοκλιματικος σχεδιασμος ορίζουμε τη διαδικασία με την οποία σχεδιάζουμε μια βιοκλιματική κατοικία, ή ένα κτίριο ή έναν οικισμό, κατά την οποία ο μελετητής λαμβάνει υπόψη μια σειρά παραμέτρων, που ως στόχο έχουν την ορθολογική χρήση της ενέργειας με σκοπό την εξοικονόμησή της. Οι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη είναι το τοπικό κλίμα, ώστε να εξασφαλιστεί η οπτική και η θερμική άνεση χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια, τα διάφορα φυσικά φαινόμενα του κλίματος, καθώς και άλλες περιβαλλοντικές παραμέτρους όπως η ηλιοφάνεια, η βλάστηση, ο άνεμος, η σχετική υγρασία, η θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα, αλλά και η σκίαση από άλλα κτίρια.

Η Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική (ή βιοκλιματικος σχεδιασμος) είναι αποτέλεσμα κυρίως μιας ολοκληρωμένης και περίπλοκης σύνθεσης που συνδέεται με ένα εύρη φάσμα παραμέτρων όπως ο προσανατολισμός, η κατάλληλη επιλογή των ανοιγμάτων, η μελέτη του κελύφους αλλά και η ορθή επιλογή των υλικών.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η παρέμβαση σε ήδη υπάρχοντα κτίρια είναι περιορισμένη. Με χαμηλό κόστος και με φιλικές προς το χρήστη τεχνολογίες, οι απώλειες στη θέρμανση μπορούν να μειωθούν, τα κτίρια μπορούν να προστατευθούν από την υπερθέρμανση, οι συνθήκες φωτισμού μπορούν να βελτιωθούν. Όλα τα παραπάνω συνδέονται με το Βιοκλιματικό Σχεδιασμό σε μια βιοκλιματική κατοικία και συμβάλλουν στην δημιουργία κατασκευών που καλύπτουν τις ανάγκες του σύγχρονου τρόπου ζωής χωρίς να αποτελούν απειλή για τις επόμενες γενιές.

Προτεραιοτητες που δινουμε στη βιοκλιματικη κατοικια

Για να κατασκευάσουμε μια βιοκλιματική κατοικία υλοποιούμε τα παρακάτω βασικά βήματα: 

  • Σωστή χωροθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο
  • Επιλογή κατάλληλων δομικών υλικών και τεχνολογιών (εξωτερική θερμομόνωση, εξωτερικά κουφώματα με θερμοδιακοπή, ενεργειακοί υαλοπίνακες κ.α.)
  • Σωστή επιλογή συστημάτων κλιματισμού (θέρμανση, ψύξη, αερισμός)
  • Σωστή επιλογή συστημάτων φωτισμού.
  • Σωστή επιλογή συσκευών θέρμανσης νερού.
  • Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως ηλιακή ενέργεια (φωτοβολταϊκά συστήματα, ηλιακοί θερμοσίφωνες), βιομάζας και συστήματα γεωθερμίας.

Κατασκευάζουμε πάντα με γνώμονα ότι το κόστος ενός κτιρίου δεν είναι μόνο το κατασκευαστικό το οποίο είναι σταθερό και προϋπολογίζεται, είναι και το κόστος χρήσης που με λάθος επιλογές κατά την κατασκευή μπορεί να γίνει δυσβάστακτο.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την κατασκευή βιοκλιματικής κατοικίας μπορείτε να αντλήσετε εδώ ή αν επικοινωνήσετε μαζί μας.